Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspecția Muncii: „Statisticile privind incidența accidentelor de muncă mortale ne îngrijorează”

319

 

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 23 aprilie – 4 mai 2018, mai multe controale. S-au dat amenzi în valoare de 1.733.621 de euro, adică 8.044.000 de lei. Au fost depistate 824 persoane care lucrau fără forme legale. 165 erau din Bihor, 91 din județul Brașov și 68 din Prahova.
În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 3.072 de controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 7.652.500 de lei, din care 7.060.000 de lei pentru muncă nedeclarată. Au fost sancţionaţi 711 angajatori.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.923 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 391.500 de lei. 215 evenimente (dintre care 81 în Capitală și 26 în Timiș) vor fi analizate pentru a se constata dacă se încadrează la accidente de muncă.

„Educația despre securitate și sănătate în muncă trebuie să înceapă încă din școala generală”

„Statisticile privind incidența accidentelor de muncă mortale ne îngrijorează. Suntem în permanență preocupați de găsirea metodelor prin care să educăm lucrătorii să nu minimalizeze riscurile și să respecte normele de protecție a muncii”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspecția Muncii.
El subliniază că un aspect important ține de schimbarea mentalității unei generații: „Credem că educația despre securitate și sănătate în muncă trebuie să înceapă încă din școala generală, când copiii încep să-și dorească să practice tot felul de meserii”.

Proiectul AVE


Inspecția Muncii, împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, a început la sfârșitul anului trecut, proiectul AVE – Asta Vreau Eu!, la care au participat ulterior inspectoratele teritoriale de muncă din judeţele Alba, Arad, Braşov, Bihor, Dolj, Hunedoara, Galaţi, Tulcea, Neamţ şi Bucureşti.
Proiectul va fi implementat la nivel național împreună cu inspectoratele școlare județene și reprezentanți ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Proiectul pilot, care a fost derulat în anul 2017, a promovat valorile securităţii şi sănătăţii în muncă. Elevii de gimnaziu s-au familiarizat cu cerinţele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și au experimentat în mod direct cele mai căutate meserii şi profesii, pentru a face o alegere informată a carierei.
În proiect sunt implicați reprezentanţii unor companii din aceste judeţe, cărora li s-au alăturat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, delegaţi ai altor autorităţi locale, şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here