Tot ce trebuie să știți despre leadership. Liderii nu se nasc, sunt făcuți

687

Conducerea eficientă poate fi gândită ca un set de calități și abilități. Diferiți lideri pot avea diferite machiaje, puncte forte și provocări diferite. Dar există anumite trăsături care stau la baza leadership-ului – calitățile pe care toți marii lideri le împărtășesc.

Dezvoltarea elementelor care compun leadershipul este un proces pe tot parcursul vieții. Începeți cu aceste elemente fundamentale și, pe măsură ce vă dezvoltați stilul personal de conducere, adăugați altele care se potrivesc. Apoi verificați din când în când și vedeți cât de bine progresați în fiecare domeniu, astfel încât să puteți face un plan pentru a continua să creșteți și să vă îmbunătățiți.

Iată 16 aspecte care sunt esențiale pentru un lider excelent:

  1. Claritatea scopului.

Cei mai buni lideri trebuie să arate tuturor celor pe care îi conduc cum deciziile lor se aliniază cu viziunea, obiectivele, țintele și etica organizației. Succesul necesită unicitatea scopului, iar marii lideri nu numai că îl urmăresc ei înșiși, ci le dau altora  putere să facă același lucru.

  1. Definirea sarcinilor.

Exprimați ceea ce trebuie făcut cu claritate și coerență. Odată ce sarcinile sunt definite, acordați autonomie oamenilor talentați pe care i-ați angajat și aveți încredere că treaba poate fi făcută. Cel mai rău lucru pe care îl poate face un lider este să microgestioneze oamenii talentați pe care i-a angajat. Permiteți oamenilor să-și facă treaba și să exceleze în ea!

  1. Concentrarea pe obiective.

Înțelegeți viziunea afacerii sau a proiectului și mențineți-o în prim-plan în orice moment. Ca lider, trebuie să rămâneți concentrat, să prioritizați și să continuați să vă îndreptați spre obiectivele dvs. Angajați tot ceea ce faceți spre excelență.

  1. Hotărârea.

Conducerea hotărâtă evită stagnarea și șovăiala. Aflați cum să-i faceți pe toți să avanseze în sarcină cu motivație și inspirație, fiind totodată responsabil și adaptabil la schimbări și informații noi.

  1. Încrederea afișată.

Cei mai buni lideri – cei pe care oamenii îi respectă cu adevărat – știu să conducă cu încredere. Aceștia preiau noi provocări, în timp ce le arată altora că nu le este frică de noi roluri sau proiecte.

  1. Atitudinea mentală pozitivă.

O atitudine pozitivă îți oferă putere asupra circumstanțelor tale, și nu invers. A fi lider poate fi dificil, iar o atitudine pozitivă provoacă o reacție în lanț de gânduri și evenimente pozitive. Este un catalizator care alimentează rezultate extraordinare. Cei mai buni lideri știu să controleze modul în care simt și gândesc. Ei înțeleg că negativitatea există în fiecare dintre noi, dar este alegerea noastră dacă să o promovăm sau nu.

  1. Orientarea către soluții.

Fiecare afacere, piață și industrie vine cu propriul set de probleme și provocări. Cei mai buni lideri sunt concentrați pe soluții. Ei nu se lasă prinși de detalii și nu dau vina pe alții. Când lucrurile nu merg, ei se concentrează asupra sarcinii pe care o au la îndemână și fac ceea ce este necesar pentru a merge mai departe.

  1. Demonstrarea responsabilităților.

Cu o mare putere vine o mare responsabilitate. Cei mai buni lideri înțeleg că întotdeauna vor exista eșecuri și greșeli și își asumă întreaga responsabilitate pentru ei și pentru echipa lor. Momentul în care vă asumați responsabilitatea pentru tot este momentul în care puteți schimba orice.

  1. Feedback-ul autentic.

Oamenii trebuie să fie capabili să vorbească și să-și informeze liderii despre ceea cred. Cei mai buni lideri nu-i slăbesc pe cei care nu sunt de acord cu ei; ei înțeleg importanța angajamentului, a vorbirii și a contribuirii.

  1. Cultivarea umilinței.

A fi un lider umil nu înseamnă că ar trebui să vă ascundeți realizările. Umilința este pur și simplu o dorință de a fi uman, de a recunoaște greșelile și eșecurile inevitabile și de a-i încuraja pe alții să facă la fel.

  1. Folosirea unei comunicări eficiente.

Atunci când un lider este deschis și transparent în alinierea cu valorile companiei, se asigură că are o comunicare – indiferent dacă este în sus, către conducerea superioară, sau în ierarhie, către angajații administrați – întotdeauna consecventă și fără contradicții.

  1. Asumarea riscurilor.

Marii lideri nu permit fricii lor de consecințe să-i împiedice să-și urmeze cele mai profunde instincte. Ei știu că a fi creativ înseamnă a inventa, a experimenta, a crește, a face greșeli și a-i conduce pe alții înainte.

  1. Laudele, atunci când este cazul.

Este important să demonstrați că vă pasă de echipă și de succesul acesteia, ca grup. Când angajații au rezultate bune, recunoașteți realizările lor. Anunțați aceste realizări restului echipei, conducerii superioare și, dacă este posibil, clienților sau clienților dvs., oferind oportunități de consolidare pozitivă și modelare de rol.

  1. Ascultarea activă.

Celor mai mulți lideri le place să se audă vorbind, dar marii lideri arată respect față de ceilalți, acordând atenție persoanei care vorbește. Ei ascultă activ, prin reafirmarea informațiilor și oferă o încurajare subtilă, dând din cap, zâmbind sau aplecându-se pentru a determina persoana care vorbește să continue și să dezvolte ideile.

  1. Motivarea celorlalți.

Pentru a-i motiva pe oameni, trebuie să-i implicați – nu doar mintea, ci și inimile lor. Marii lideri știu că succesul nu este doar despre ceea ce realizezi în viață, ci despre ceea ce îi inspiri pe alții să facă.

  1. Un model constant.

Marii lideri sunt mari modele. Ei înțeleg că, dacă vor să atingă măreția, trebuie mai întâi să o caute în ei înșiși și apoi să dea exemplu prin lucrurile pe care le spun și le fac – și când cuvintele și faptele lor sunt aliniate, alții vor dori să le imite.

Leadership-ul, în cea mai bună măsură, este despre relații, echipe, parteneriate și motivarea oamenilor să contribuie. Cultivați creativitatea și excelența. Ascultați, căutați idei și sfaturi noi. Aceasta este esența unui mare leadership.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here