În pandemie, foarte mulți români și-au dorit un loc de muncă. Ei au căutat joburi și au aplicat pentru acestea în special prin intermediul portalurilor specializate. Pentru foarte mulți dintre cei care și-au căutat un job reușita încă nu a venit. Dar supărarea lor nu vine neapărat din eșec, ci și din lipsa de reacție a angajatorului pentru care s-a depus CV-ul.
“Am aplicat la mai multe joburi unde am considerat eu că m-aș potrivi. Dacă nu mă încadram în cerințe, nu trimiteam CV, pentru că nu avea rost să încarc munca persoanei care face selecția CV-urilor. Cu toate astea, nu am primit nici măcar un răspuns. M-ar fi bucurat, chiar dacă eram anunțat că nu mă potrivesc postului”, ne-a povestit Eugen Lupan, inginer instalator din Galați. El spune că la unele companii a sunat el, după o perioadă de la depunerea CV-ului. “De fiecare dată am primit un răspuns acru, ușor iritat, de genul «mulțumim pentru aplicație, vă vom contacta noi!»”, adaugă inginerul.
De altfel, situația lui Eugen Lupan nu este singulară. Un studiu eJobs arată că mai mult de jumătate dintre candidații care au aplicat în 2020 nu au primit feedback de la angajatori. Trista urmare este că aproape la fel de mulți nu vor mai aplica niciodată pentru companiile respective.
Mii de CV-uri pentru un singur loc de muncă
Specialiștii în resurse umane se dezvinovățesc, spunând că volumul mare de candidați i-a făcut să răspundă foarte târziu sau deloc candidaților. De altfel, volumul mare de CV-uri trimise este certificat și de studiul eJobs.
Astfel, o treime dintre candidații care au participat la studiu au declarat că și-au trimis CV-ul pentru 10-20 de joburi. Aproape la fel de mulți au aplicat pentru cel mult 10 joburi, însă sunt și candidați care au fost nevoiți să aibă între 20 și 40 de aplicări, mai mult de 40 de aplicări sau chiar peste 100.
7,3% dintre respondenți au spus că și-au trimis CV-ul pentru atât de multe poziții încât nu-și mai pot aminti un număr exact.
“În fiecare lună avem aproximativ 1,5 milioane de aplicări. Din acest punct de vedere, piața este mai activă decât oricând, iar nevoia oamenilor de a-și găsi un job este pe măsură. Nu sunt puține cazurile în care, pentru un singur loc de muncă, sunt primite mii de CV-uri, iar asta a încetinit în mod firesc timpul de răspuns al angajatorilor”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România.
El consideră că pentru prima dată se observă înțelegere din partea candidaților, pentru că sunt conștienți de ce se întâmplă în această perioadă. “Înțeleg, dar nu uită și atașează automat o bilă neagră în dreptul acelor angajatori care nu le-au trimis niciun fel de răspuns. Iar acesta este un lucru pe care recrutorii trebuie să nu-l uite”, atrage atenția Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Resemnarea și revolta sunt principalele două efecte pe care lipsa feedback-ului le are asupra candidaților. Astfel, aceștia spun că, deși îi deranjează, au ajuns să se obișnuiască cu această situație și să nu mai aibă așteptări din partea angajatorilor sau că, dimpotrivă, vor spune mai departe, cunoscuților, despre experiența avută.
Cei mai mulți, din păcate, sunt deciși să nu mai aplice niciodată pentru o companie care nu le-a dat feedback”, mai spune Bogdan Badea.