În lumea afacerilor, recrutarea forței de muncă este un proces esențial pentru succesul și dezvoltarea companiilor. Acest proces devine și mai interesant atunci când se extinde la nivel internațional, aducând talente din țări îndepărtate într-un mediu nou și plin de oportunități. Vă invităm să pătrundeți în culisele procesului de recrutare și să descoperiți povestea remarcabilă a unui profesionist de top, Ravi Jogadia, Managing Director al CMC Abroad.
Cu o experiență de 17 ani în România, Ravi Jogadia a transformat procesul de recrutare într-o artă, aducând forță de muncă calificată din India și Nepal pe teritoriul României. CMC Abroad, compania pe care o conduce, nu oferă doar servicii de recrutare, ci și o promisiune fermă: o garanție de un an pentru muncitorii plasați în țară.
Povestește-ne puțin despre CMC Abroad. Cum a fost înființată și care este obiectul de activitate?
CMC Abroad a fost înființată pentru a facilita integrarea forței de muncă calificate din India și Nepal pe teritoriul României. Obiectul nostru de activitate constă în aducerea de muncitori calificați pentru a satisface nevoile diverse ale pieței românești. Domeniul nostru principal de activitate este recrutarea și plasarea forței de muncă non-UE în țările din Europa în care lipsa forței de muncă, calificată și necalificată, este o reală problemă și afectează o mulțime de industrii din țările vizate.
În acest moment ești Managing Director, ceea ce presupune că trebuie să petreci destul de mult timp în România, dar și să călătorești. Cum îți împarți timpul între India și România și cât este de greu?
Da, sunt Managing Director al CMC Abroad, dar asta doar după ce am învățat că pot oferi altora posibilitatea de a-și deschide noi orizonturi. Această poziție mă implică de mai bine de 7 ani în a învăța cum oamenii pot să se adapteze ușor la noile condiții de viață, construind relații de încredere. Îmi împart timpul între India și România în funcție de necesitățile business-urilor mele. Deși călătoriile pot fi solicitante, gestionez eficient timpul și delegarea responsabilităților pentru a menține operațiunile companiei în funcțiune.
Ești în România de 17 ani. Cum ai ajuns în România și care au fost motivele pentru care ai decis să rămâi?
Am ajuns în România acum 17 ani pentru a studia medicina, iar ulterior am ales să rămân datorită oportunităților de afaceri și mediului prietenos pentru investiții. În plus, m-am îndrăgostit de oamenii de aici, de cultura pe care am descoperit-o, complet diferită de ceea ce știam eu, m-am îndrăgostit de această țară și mă bucur că îmi pot petrece aici o mare parte din timp.
Cât este de greu să conduci mai multe business-uri pe teritoriul României ținând cont de faptul că ești cetățean străin? Este un impediment? Ai întâmpinat vreodată probleme?
Nu sunt singurul cetățean străin care deține afaceri în România, iar de-a lungul timpului m-am adaptat la mediul, cultura și educația din această țară. Deși au existat provocări, am reușit să le depășesc.
Care sunt business-urile pe care le ai în România?
În România, dețin firma de recrutare CMC Abroad, restaurantul Namaste, deschis în ianuarie 2023, o firmă de imobiliare în Cluj și o firmă de construcții în București. Dintre toate, CMC Abroad este business-ul principal, cel căruia îi ofer cea mai mare parte a timpului meu.
CMC Abroad aduce preponderent forță de muncă calificată pe teritoriul României, din India și Nepal. Care sunt industriile vizate?
CMC Abroad furnizează muncitori calificați către o gamă variată de industrii, domeniile acoperite prin contractele încheiate includ industria auto, industria navală, industria transporturilor de mărfuri, industria electronică, construcții, sectorul HORECA, și textile.
Câți muncitori au ajuns în România prin intermediul CMC Abrod și care este media anuală? Există o creștere semnificativă de la an la an?
Nu am o cifră exactă, însă, până la acest moment pe 10.000 de muncitori, calificați și necalificați, au ajuns în România, din India și Nepal, prin intermediul CMC Abroad. Numărul muncitorilor aduși în România din India și Nepal a crescut semnificativ în fiecare an, înregistrând o creștere de la 100% la 200% anual.
CMC Abroad este singura companie care oferă contractual o garanție de 1 an pentru forța de muncă plasată în țară. Cum puteți oferi această garanție?
Oferim această garanție datorită procesului riguros de selecție al muncitorilor și a relațiilor de încredere construite cu companiile partenere. În timpul procesului de selecție și testare, prezentăm muncitorilor avantajele și dezavantajele legate de respectarea contractului, aceștia înțelegând oportunitatea unică pe care o au. Ne mândrim cu faptul că dezvoltăm relații strânse cu personalul recrutat, astfel chiar și după întoarcerea acestora în Asia, primim mulțumirile acestora pentru oportunitatea oferită.
Care este feedback-ul primit din partea companiilor referitor la garantarea remanenței muncitorilor în posturile în care au fost plasați și cum reușiți să oferiți această garanție?
Companiile apreciază garanția noastră de remanență, deoarece le oferă siguranță și stabilitate în activitatea lor. Această garanție este rezultatul procesului atent de recrutare și a relațiilor solide construite cu muncitori și companii.
Care este durata de finalizare a unui contract, de la momentul plasării cererilor de către companii până la momentul în care muncitorii ajung să ocupe posturile?
Durata procesului de finalizare a unui contract poate varia în funcție de cerințele specifice ale companiei și de documentele necesare. Cu toate acestea, depunem eforturi pentru a asigura o desfășurare rapidă și eficientă.
Cum se obțin documentele necesare pentru ca muncitorii să poată lucra legal pe teritoriul României?
Procesul de recrutare în India și Nepal implică identificarea candidaților potențiali, interviuri, selecție. Obținerea documentelor pentru ca aceștia să poată lucra legal pe teritoriul României constă într-un proces riguros, în strânsă legătură cu Ambasada României în New Delhi. Suntem acreditați de către Ministerul Afacerilor Externe din India în acest scop.
Ce tip de muncitori sunt mai solicitați pentru posturile oferite de către companiile din România, calificați sau necalificați?
Companiile din România solicită în principal muncitori calificați pentru a acoperi nevoile specifice ale industriei, dar există și cereri pentru muncitori necalificați, în funcție de domeniu.
Care este perioada medie de desfășurare a unui contract? Ce se întâmplă după expirarea contractului?
Perioada medie de desfășurare a unui contract poate varia în funcție de acordul dintre companie și muncitor, nu există o perioadă medie, însă avem una minimă de un an, pe care o și garantăm companiilor din România în ceea ce privește remanența muncitorilor. După expirarea unui contract, muncitorii pot opta să continue colaborarea cu compania la care lucrează, fără absolut nicio problemă.
Care sunt planurile pentru CMC Abroad?
Planurile pentru CMC Abroad includ continuarea aducerii de forță de muncă calificată în România și dezvoltarea de parteneriate solide cu companiile locale. Ne propunem să extindem serviciile și să creștem numărul de muncitori aduși pentru a satisface cererea din ce în ce mai mare pe piața muncii din România.