Un spațiu de lucru neconvențional crește productivitatea angajaților

134

 

Starea de bine a angajaților este influențată de condițiile de muncă din birouri. Potrivit unui studiu efectuat de CBRE, lider pe piața de consultanță imobiliară, alături de Universitatea Twente din Olanda, în urma îmbunătățirii standardelor de wellness, productivitatea angajaților a crescut cu valori ce variază între 10% și 45%.

Studiul, care a durat șapte luni, se bazează pe cinci schimbări la nivelul mediului de lucru și al rutinei angajaților. Este vorba despre introducerea plantelor în spațiul de lucru, reglarea luminozității în funcție de nevoile organismului (ritmul circadian), asigurarea unei hrane sănătoase la locul de muncă, pauzele de meditație și relaxare, stimularea activității fizice prin introducerea de biciclete medicinale sau bile fitness, care pot înlocui temporar scaunele de birou.

Plantele din birou cresc performanța angajaților cu 10%

Cercetările au arătat că performanța angajaților a crescut la fiecare schimbare. Astfel, introducerea plantelor în birouri a dus la îmbunătățirea calității aerului și la scăderea nivelului de stres și a crescut performanța angajaților cu circa 10%. Modificarea luminozității a crescut performanțele cu 12%, iar nutriția sănătoasă cu 45%. Pauzele de relaxare au dus la o productivitate cu 30% mai mare, iar activitatea fizică a crescut calitatea muncii cu 12%.
“Îmbunătățirea standardelor de wellness reprezintă o tendință extrem de puternică pe piața spațiilor de birouri care a prins tot mai mult contur și pe plan local. Implementarea multora dintre aceste standarde se poate face fără investiții majore, iar efectele în ceea ce privește tonusul și performanțele profesionale ale angajaților sunt extrem de benefice”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.

Cu bicicleta la serviciu

În prezent, subliniază Păduroiu, pe piața clădirilor de birouri asistăm la trecerea de la un simplu spațiu de lucru, la o experiență superioară care oferă acces facil la zona de birouri, la cea rezidențială și la spațiile de retail. “Generațiile tinere își doresc să poată merge pe jos sau cu bicicleta la muncă și să aibă la dispoziție magazine și spații unde să poată face sport. Așa cum arată și o parte din concluziile studiului nostru, crearea unui spațiu de lucru neconvențional crește semnificativ productivitatea angajaților. Aș adăuga că, prin oferirea cât mai multor facilități, atragerea unor oameni buni și retenția lor devin mai consistente”, a explicat Mihai Păduroiu.

Piste de alergare pe acoperiș, la job

În opinia consultantului CBRE, segmentul de facilități pentru relaxare, cel rezidențial și zona  de birouri evoluează împreună, fiind interconectate. Marile proiecte de birouri nu mai seamănă cu cele de acum 5 sau 10 ani, iar dezvoltatorii de pe piața locală au început să țină cont de “experiența” pe care o oferă angajaților companiilor chiriașe. Tot mai multe proiecte de birouri includ facilități extrem de variate, de la piste de alergare amplasate pe acoperiș la parcări pentru biciclete și dușuri, săli de sport, grădini care includ zone amenajate pentru lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here