Tot ce trebuie să știi despre postura corectă la birou și “uneltele” de nelipsit pentru lucru la computer

889

Stai cu laptopul în brațe până noaptea târziu, eventual și cu un ochi atent la televizor, dar te plângi constant de dureri de spate și de cap? E momentul să schimbi ceva extrem de important, dacă ții la sănătatea ta – postura în care stai atunci când lucrezi.
Posturologul Roxana Lupu, fondator al WellnessHighs.com (comercializare online de produse ergonomice pentru birou și  training-uri de ergonomie) ne-a explicat tot ce trebuie făcut pentru a munci de acasă fără să avem parte de vreo durere și ce “unelte” vor deveni, în viitor, de nelipsit din locuințele noastre.

vreaulocdemunca.ro: Care este poziția corectă pe care trebuie să o avem la birou?
Roxana Lupu: Sunt multe variabile de luat în calcul pentru o poziție corectă la birou, de la înălțimea scaunului și a biroului, la poziția față de tastatură și mouse, distanța față de acestea, și multe altele. Totul depinde de fiecare persoană în parte și de stația lui de lucru, cum arată ea, pentru că postura se referă la individ și depinde de specificitățile lui fizice, la care obiectele din stația de lucru trebuie acordate.
Pe scurt, o poziție corectă la birou presupune un scaun ergonomic reglabil, un spate drept, privirea spre ecran direct spre înainte, mâinile pe birou paralele cu podeaua.

Cifoză, lordoză, diabet, depresie…

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă cei care nu au o postură corectă?
Afecțiunile cauzate de o postură incorectă, susținută timp îndelungat, sunt multiple și variază de la cifoză, scolioză, lordoză, hernie de disc, diabet, depresie, sindrom de canal carpian (la încheietura mâinii) și multe altele.
Primul semn este durerea în zone ale spatelui, gâtului, încheieturi și o stare fizică și psihică destul de proaste. Pentru că nu doar fizicul are de suferit.

Pauze la 20 de minute

Câteodată, parcă te relaxezi când stai mai cocoșat… Trebuie să stăm mereu în poziția corectă la birou, chiar dacă simțim că ne este greu?
Orice obicei nou ia un timp până ne obișnuim cu el. Dacă este un obicei nou care trebuie să înlocuiască un obicei vechi și prost, atunci chiar e dificil. Când ești obișnuit să stai cocoșat îți va fi greu la început să stai corect, adică cu spatele drept. Vestea bună este că nu trebuie să stai continuu așa – poți face pauze. Și nu doar că poți, dar chiar trebuie – pauzele sunt o necesitate fundamentală pentru menținerea unei posturi corecte. Așadar, e nevoie de o ridicare de pe scaun și o dezmorțire scurtă la fiecare 20 de minute, cel mult jumătate de oră. O să vedeți că e mai ușor de menținut și de încorporat noul obicei sănătos.

Sit stand – un mod de lucru generalizat în America

Cât de indicat ar fi să lucrăm la birou/calculator, stând în picioare? Ne ajută o astfel de poziție? Nu ar apărea durerile de picioare?
Lucrul din picioare este indicat și deja a devenit un mod de lucru generalizat în America și în unele state europene. Putem începe cu o alternare a șezutului cu lucratul din picioare – americanii îl numesc sit stand.
Nimic nu e mai nociv decât șezutul pe scaun în mod continuu, ore, zile, ani… Lucratul în picioare – pe care eu personal îl implementez de ceva vreme – este salvator și îți schimbă cu totul starea de spirit. Și nu mai ai durerile cauzate de șezutul pe scaun.

Investiție pentru energia ta dintr-o zi de lucru

Cât de utilă este o masă destinată lucrului stând în picioare? Există și dezavantaje în folosirea ei?
Biroul reglabil pe înălțime te ajută să îți ridici masa de lucru și, în consecință, laptopul la nivelul privirii, lucrând din picioare. Când nu mai ai chef să lucrezi din picioare, el se reglează la nivelul scaunului, ca să poți lucra din șezut. Este cea mai bună investiție pe care o poți face pentru spatele tău, încheieturi și energia ta într-o zi de lucru.

Rotiri de brațe, de trunchi, de gât

Cât de dese ar trebui să fie pauzele de lucru? Sunt recomandate anumite exerciții fizice în timpul pauzelor
Cum spuneam, la fiecare 20 de minute trebuie luată o pauză scurtă. Dacă pauza asta include și câteva exerciții de dezmorțire, atunci e grozav! Poți face rotiri de gât, de brațe, de trunchi, câteva genuflexiuni sau alte tipuri de flexii ale picioarelor.

Eu, în pandemie, probabil ca mulți alții, am lucrat cu laptopul în brațe, deși am și birou. Mi-a fost mai comod așa. Pentru că mă dureau genunchii, mi-am cumpărat o masă specială de laptop, reglabilă. Dar tot nu m-am așezat la birou, ci stau pe canapea, de data asta cu picioarele sub masă. E greșit? Pentru că mă simt bine stând așa…
Suporturile și măsuțele reglabile pentru laptop sunt o variantă, dar recomand să fie folosite pentru lucrul din pat sau de pe canapea o perioadă scurtă de timp. Eu văd aceste suporturi ca pe o variantă mult mai accesibilă financiar de a-ți așeza laptopul pe ele, pe birou, având astfel oportunitatea de a lucra din picioare. Practic, ele pot înlocui un birou reglabil pe înălțime.

Suporturile de laptop, cele mai cerute

Dintre produsele ergonomice pe care le aveți în magazinul online, care este cel mai cerut?
Suporturile de laptop si accesoriile pentru birou cu plăntuțe verzi.

Cât de accesibile sunt prețurile?
Știi cum e, depinde cine întreabă :D. Noi spunem că accesibile pentru cine dorește să aibă un mediu de lucru sănătos și infuzat de wellbeing, adică promisiunea pe care o facem clienților noștri, la Wellness Highs.

Ce produse sunt absolut necesare pentru cineva care lucrează, să zicem, zece ore zilnic, la computer?
Birou reglabil pe înălțime sau suport laptop, scaun ergonomic.

Un scaun fitness fără spătar, preferabil celui cu spătar

Placa de echilibru, suportul anti-oboseala sunt necesare? Par ele acum excentricități, iar în viitor vor deveni lucruri obișnuite din casele noastre?
Acum par excentricități – drept dovadă sunt produsele cel mai puțin vândute în shopul nostru. Ele sunt accesorii pentru lucrul din picioare și cum acesta este considerat încă ceva extravagant sau încă nu i se cunoaște importanța, asta se întâmplă acum în piață.
Același lucru îl pot spune despre scaunele noastre fitness, fără spătar – în România încă mai e un drum de făcut și de explicat de ce un scaun fără spătar e preferabil unuia cu spătar. Dar motivul principal ar fi acela că angajează musculatura abdominală și că pe el nu prea ai cum să uiți că stai cu spatele cocoșat.

Unde ții cursurile, cine poate participa la ele? Unde te pot găsi oamenii?
Noi suntem pe Facebook, aici: https://www.facebook.com/wellnesshighs. Și suntem la un email distanță: office@wellnesshighs.com
Cursurile se pot programa pentru grupuri/echipe corporate sau și one to one, îi așteptăm pe cei interesați să ne scrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here