Cătălin Stoleriu are în Vaslui o firmă de organizare de evenimente, iar pandemia l-a pus la pământ. El susține că în maximum trei luni i se vor termina rezervele, iar puținii angajați pe care îi are vor trebui să-și găsească alte joburi, pentru că a epuizat toate soluțiile viabile. Cam în aceeași situație se află și amicul său, Vladimir Neagoe, care are un mic restaurant în Galați: “Aproape toți angajații mei sunt în șomaj tehnic. Nu prea avem soluții, pentru că nu avem loc de terasă”.
În situații asemănătoare se găsesc mulți alți patroni din țară, din variate domenii. De altfel, prea puțini au fost angajatorii care nu s-au văzut nevoiți să umble la salarii.
Potrivit unui studiu eJobs România, doar 43% dintre companiile participante au păstrat același nivel al salariilor în pandemie, restul fiind nevoite să apeleze la reduceri.
Astfel, aproape 40% dintre dintre respondenți au trimis o parte din echipă în șomaj tehnic, iar 17% au recurs și la disponibilizări. În 7,5% din cazuri a fost nevoie de întreruperea activității.
Bogdan Badea, CEO eJobs România, spune însă că există și o veste bună: trei sferturi dintre specialiștii în resurse umane care au răspuns la chestionar au spus că văd o revenire până în toamnă, cel puțin din punctul de vedere al angajărilor.
Cu toate acestea, joburile se vor găsi mai greu decât până acum. Specialiștii spun că cei mai afectați vor fi tinerii care nu au experiență, muncitorii necalificați și freelancerii. La mare căutare vor fi managerii, specialiștii fără funcție de conducere și muncitorii calificați.