Recrutările continuă și în 2019

501

 

Vești bune pentru cei care vor un loc de muncă! Mulți angajatori vor continua și în 2019 recrutările, atât pentru poziții noi, cât și pentru acoperirea pozițiilor existente, pe care se înregistrează fluctuații de personal.
Potrivit unui studiu realizat de BestJobs, cei mai mulți angajatori (44%) estimează că vor deschide până în 10 poziții noi în primul semestru din 2019, iar 37,2% – între 10 și 50 de poziții. Există, totodată, și cazuri unde vor fi deschise peste 100 de poziții.

Salariile, la fel ca în 2018

Deși angajații speră la salarii mai mari de la viitorul job, cei mai mulți angajatori (46,5%) spun că ofertele salariale vor fi aceleași ca în 2018. Totuși, un sfert dintre companii spun că vor oferi un salariu mai mare cu până la 5%, iar alți 16,3% vor crește ofertele salariale cu 6-9%. „Există însă și angajatori pregătiți să ofere salarii cu 10-15% mai mari noilor angajați anul acesta (7%) sau chiar cu 20% mai mari (2,3%)”, arată sondajul BestJobs.

Petreceri și teambuilding-uri

În privința beneficiilor extra-salariale noi, prioritare sunt petrecerile pentru angajați (11,7%) și teambuilding-urile (10,7%), urmate de prime pentru ocaziile speciale (10,2%), bonuri de masă (10,2%), abonamente la clinici medicale private (8,8%) și cursuri și traininguri de dezvoltare personală (8,3%). Doar 5,4% dintre angajatori spun că vor oferi program flexibil, iar mai multe zile de concediu de odihnă vor fi acordate de către 3,4% dintre respondenți.
Printre beneficiile ce vor mai fi acordate se numără și transportul gratuit, fructe și/sau cafea gratuite la birou, abonamente la săli de sport.

Se anunță însă și reduceri de personal

Din cauza majorării salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, unii angajatorii sunt determinați să facă reduceri de personal. Potrivit BestJobs, aproximativ un sfert dintre angajatorii chestionați în cadrul sondajului au spus că iau în calcul reduceri de personal.
Acest lucru se va face prin comasarea anumitor funcții/responsabilități sau prin restructurarea anumitor poziții. Alți angajatori vor automatiza unele procese. 14% dintre angajatorii analizează restrângerea pachetelor de beneficii extra-salariale, în timp ce 12%, cel mai probabil, vor îngheța creșterile salariale planificate pentru acest an.

* * *
Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 23 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019 pe un eșantion de 1.411 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban, și pe un eșantion de 382 companii mici, medii și mari din România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here