Raluca Turcan: “Sărăcia tinde să se reproducă de la o generație la alta”

102

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a transmis, pe pagina sa de Facebook, o urare celor care muncesc și a făcut o radiografie a situației muncii în România.
Ea a subliniat că țara noastră a făcut progrese mari în privința salarizării, mai ales după integrarea în UE: “Dacă câștigul salariul mediu net era la începutul lui 2007, la momentul integrării, în jur de 950 de lei, în 2021, salariul mediu net este 3.400 de lei”.
Raluca Turcan a mai precizat că există o mare energie antreprenorială și oportunități de muncă în Uniunea Europeană, dar și în țară, iar evoluția internetului a ajutat la flexibilizarea relațiilor de muncă, oferind perspective noi atât angajaților cât și angajatorilor.

Sărăcia rămâne o mare problemă

Totodată, ministrul a remarcat că, în continuare, sărăcia rămâne o mare problemă în România și valoarea muncii în România – 8 euro/oră, este de peste 3 ori mai mică decât media la nivelul UE – 28 de euro/oră. „Sărăcia în muncă este aproape de două ori mai mare în România – aproape 15% față de media UE – 8%”, a atras atenția ministrul pe Facebook.
Ea spune că aceste cifre arată că mulți români muncesc din greu și, cu toate acestea, se luptă cu sărăcia, au probleme în a le asigura copiilor lor un nivel de viață decent și o perspectivă mai bună pentru viitor. “Sărăcia tinde să se reproducă de la o generație la alta în comunitățile sărace, astfel încât copiii celor mai sărăci dintre noi tind să rămână săraci”, a adăugat Turcan, care consideră că acesta este motivul pentru care românii au plecat în număr mare din țară.

Trebuie crescut salariul minim

“Toate aceste dezechilibre trebuie corectate și ăsta este motivul pentru care trebuie crescut salariul minim. Și da, știu că ultima creștere, la începutul acestui an, a fost dată în condiții foarte dificile, în care cheltuielile făcute pentru a proteja locurile de muncă în pandemie apăsau pe buget”, precizează ministrul Muncii.

Ea a anunțat că tot din acest motiv a început modificarea legii salarizării unitare, pentru că și în salarizare există diferențe mari, incorecte între categorii de salariați, care provoacă nemulțumiri și afectează posibilitatea evaluării juste a performanței în sistemul public.

Raluca Turcan a scris și despre problemele care apar la momentul pensionării, cu mari presiuni din două direcții. Prima este dată de perspectiva nivelului pensiei și a diferențelor mari dintre pensii. Astfel, în România, raportul este de 1/100 între cea mai mică pensie – 800 lei și cea mai mare – aproape 80.000 lei, fiind total injust și fără legătură cu recompensarea corectă a muncii.
Cea de a doua direcție vine din perspectiva îmbătrânirii populației și a presiunii generate pe sistemul de pensii. Conform celui mai recent studiu INS, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia de 65 ani şi peste depăşind cu peste 600.000 de persoane populaţia tânără de 0-14 ani (3,8 milioane faţă de 3,2 milioane persoane).

“Acestea sunt motivele pentru care la ministerul Muncii insist în permanență și voi continua să insist că prioritatea priorităților este creșterea ocupării, și alături de asta, consolidarea sistemului de pensii”, explică Turcan.

Câteva soluții

Ea spune că a venit cu soluții pe termen scurt, pentru creșterea ocupării, prin creșterea la 1.500 lei a stimulentului de reinserție pentru părinții care revin la muncă după 6 luni de la nașterea copilului; prelungirea vieții profesionale, în funcție de disponibilitate, până la 70 ani și debirocratizarea relației angajat-angajator în companiile mici, prin eliminarea obligativități documentelor neesențiale și debirocratizarea mediului economic prin susținerea semnăturii electronice.
La acestea se adaugă măsurile cu impact pe termen lung, ca reforma sistemului de pensii, pentru reducerea diferenței dintre pensii și creșterea factorului de contributivitate în privința pensiilor speciale și modificarea Codului Muncii, în sensul obligației angajatorilor de a informa angajații asupra obligativității înscrierii la Pilonul II.

“Așa arată astăzi, cu bune și rele, România celor care muncesc. Le doresc celor care muncesc sănătate și putere de muncă! Și un 1 Mai liniștit!”, își încheie postarea Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here