„Pactul pentru Muncă”, în septembrie, la Cluj-Napoca și Iași

32

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) organizează marți, 11 septembrie, de la ora 9,30, la Hotel Opera Plaza (sala Cristal), în Cluj-Napoca, și joi, 19 septembrie, la de la ora 9,30, la Hotel Pleiada Boutique din Iași, Conferințele „Pactul pentru Muncă”.
Cele două unități patronale și-au unit forțele pentru a găsi soluții și strategii viabile care să ducă, pe termen lung, la diminuarea deficitului forței de muncă. Așa a luat naștere „Pactul pentru Muncă”.

Lipsa de personal calificat, modalitatea de atragere de forţă de muncă specializată, dar şi modificările legislative necesare pentru o evoluţie pozitivă a pieţei muncii sunt doar câteva dintre temele ce vor fi supuse dezbaterii în cadrul conferințelor.

“Vom încerca să aflăm de ce numărul companiilor străine de top care îşi reduc activitatea din România este în creştere şi de ce aleg să îşi mute producţia în alte țări, de ce există o scădere a profitului real al companiilor, cum trebuie dimensionată politica de trezorerie şi, mai ales, cum pot fi accesate fondurile europene pentru organizarea de cursuri de formare profesională”, se arată într-un comunicat al CONAF și FPPG.

Totodată, se va discuta și despre neajunsurile din domeniul legislaţiei care duc la apariţia unor riscuri financiare pentru companii, despre capitalul de lucru şi despre mixul de produse şi servicii.

De asemenea, vor fi abordate și problemele cu care se confruntă România antreprenorială, în special cele cauzate de lipsa forței de muncă. “Fie că vorbim despre profituri și cifre de afaceri mai mici sau despre lipsa specialiștilor, stagnarea sau reducerea productivității sau chiar despre restrângerea activității, acestea sunt efectele cauzate de deficitul forței de muncă în România, indiferent de domeniul de activitate”, spune Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.
Ea subliniază că, la ora actuală, putem vorbi despre o criză serioasă a forței de muncă care afectează atât antreprenorii români, cât și investitorii străini.

„Oamenii sunt inima și sufletul fiecărei economii. Fără forța de muncă adecvată, totul devine incredibil de dificil, nuanțele de eficiență și întreprinderile sunt mai puțin relevante. Actuala criză de resurse umane din România este rezultatul a peste 20 de ani de schimbări structurale profunde. A fost nevoie de mulți ani pentru a ajunge în acest punct periculos, așa că nicio soluție nu va funcționa în mod miraculos”, consideră Franck Neel,  președintele FPPG.
El crede că industriile în sine vor trebui să ofere soluții și să se implice mai mult în găsirea lor: „Instruire. Educaţie. Programe de schimb. Planificare atractivă pentru schema de personal. Programe specifice. Ei bine, acestea sunt doar câteva dintre cuvintele cheie. FPPG se angajează să rămână un partener puternic și să contribuie în mod hotărât la găsirea soluțiilor astăzi pentru a răspunde nevoilor de mâine”.

Concluziile discuțiilor din cadrul Conferințelor „Pactul pentru Muncă” se vor concretiza într-un Memorandum of Understanding, agreat şi susţinut de toți participanţii. Documentul va reprezenta punctul de plecare în negocierea cu decidenţii locali şi naţionali, pentru a stabili modalităţile de îmbunătăţire a legislaţiei şi, implicit, a condiţiilor de pe piaţa muncii din România.
Acesta va fi prezentat în cadrul Galei Antreprenorului din România, care va închide sesiunea de conferinţe „Pactul Pentru Munca” şi va fi organizată la București, la Palatul Elisabeta, în Sala Sufrageria Regală, pe 30 septembrie 2019, de la ora 18.00.

* * *

Înscrierile pentru participarea la Conferințele „Pactul pentru Muncă” se pot face accesând www.conaf.ro. Companiile şi micii înterprinzatori pot participa gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here