Munca de acasă: lipsește interacțiunea cu colegii

280

Compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a realizat un studiu referitor la munca de acasă. Principalele avantaje semnalate au fost eliminarea timpului petrecut în trafic și banii economisiți, iar ca dezavantaje majore – lipsa socializării directe cu colegii, dificultățile în separarea timpului dedicat activității profesionale de cel personal.

Studiul s-a realizat online, pe 200 de respondenți, care în mod normal lucrează de la birou, dar care în ultima perioadă au muncit de acasă. Respondenţii au o vârstă medie de 36 de ani și lucrează în special în București (88%), în domenii diverse – servicii profesionale (24%), financiar (18%), real estate (17%), tehnologie și telecomunicații (13%). În medie, respondenţii și-au desfășurat activitatea acasă timp de 15 zile lucrătoare înainte de completarea chestionarului.

Principalele avantaje ale muncii de acasă

Eliminarea timpului pierdut în trafic a fost cel mai apreciat aspect – 80%, în condițiile în care, în medie, angajații din București parcurgeau distanţa dintre locuință și birou în circa 45 de minute într-o zi obișnuită. Alte avantaje sunt economiile financiare (49%), îmbunătățirea echilibrului între activitatea personală și cea profesională (43%), mai multă libertate în gestionarea programului de lucru (40%), timpul suplimentar de odihnă (33%).

Principalele dezavantaje ale muncii de acasă

Cel mai mare dezavantaj semnalat a fost lipsa socializării directe cu colegii (74%), urmat de dificultățile în separarea timpului dedicat activității profesionale de cel personal (44%), lipsa unui spaţiu adecvat pentru desfășurarea activității (33%), capacitatea mai scăzută de concentrare, ca urmare a factorilor disturbatori din locuință (33%). Alte dezavantaje sunt legate de dificultățile în gestionarea relației cu clienții și colaboratorii (29%), problemele tehnice (26%) și lipsa feedback-ului direct cu privire la activitatea prestată (24%).

Perioadă de lucru foarte bună pentru unii

38% dintre respondenţi au caracterizat perioada de activitate de acasă drept foarte bună sau excelentă, 34% – bună, 28% – nesatisfăcătoare sau chiar frustrantă. Opțiunea de a lucra exclusiv de acasă după terminarea perioadei de restricționare a activității este preferată de doar 3% dintre respondenţi, cei mai mulți optând pentru un program flexibil în care să lucreze patru zile de la birou și una de acasă (39% dintre respondenţi) sau trei zile la birou și două de acasă (27%).

„Este îmbucurător faptul că o parte semnificativă a activităților din zona serviciilor au putut fi continuate și de acasă, evitând astfel blocajul unui număr suplimentar de companii. Cu toate acestea, considerăm că viitorul este al soluțiilor mixte, în care prioritate va continua să aibă biroul, acesta nefiind doar un spaţiu fizic, ci și un spaţiu de socializare și colaborare, care reflectă totodată valorile și cultura fiecărei organizații în parte”, este de părere Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

foto: https://freephotos.cc/ro/work-home

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here