Meseriașii, inginerii și șoferii, cel mai greu de găsit pe piața muncii

712

Tot mai mulți angajatori au dificultăți foarte mari în a găsi oamenii potriviți companiei. Mai mult de 4 din 5 angajatori se confruntă cu această problemă. Meseriașii, inginerii și șoferii sunt cei mai greu de găsit.

Potrivit ediției 2018 a Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, 81% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante. România se situează pe locul doi în lume în privința ponderii angajatorilor care se confruntă cu deficitul de talente, fiind depășită doar de Japonia.
“Dificultățile de ocupare a posturilor vacante sunt mai răspândite decât în trecut, ponderea angajatorilor români care întâmpină asemenea greutăți fiind cu 9 puncte procentuale peste cea raportată în ediția 2016/2017 a Studiului privind Deficitul de Talente, când 72% dintre angajatorii români spuneau că sunt afectați de acest deficit”, se arată într-un comunicat Manpower.

Organizații mari, probleme mari


Răspândirea dificultăților variază în funcție de dimensiunea organizației, acestea afectând 9 din 10 organizații mari, cu peste 250 de angajați (91%), dar doar 67% dintre micro-organizații, adică organizații cu mai puțin de 10 angajați.

„Nu doar ponderea angajatorilor afectați este mai mare decât în trecut, ci și gradul de dificultate în ocuparea posturilor. 36% dintre angajatori indică faptul că le este mai greu să angajeze oameni decât în 2016, iar 56% consideră că gradul de dificultate este similar. Numai 6% consideră că le este mai ușor să găsească oameni decât în trecut”, se arată într-un comunicat Manpower.
“A trebuit să angajăm o secretară și am reușit cu greu, însă după trei luni ne-a anunțat că pleacă. Acum suntem din nou în căutări. Am impresia că nimeni nu vrea să mai lucreze”, ni s-a plâns un patron.

Ca și în trecut, meseriașii (mai ales electricieni, sudori și mecanici) și inginerii (mai ales ingineri chimiști, ingineri civili și ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul rolurilor pentru care se găsește greu personalul necesar, urmați fiind de șoferi, îndeosebi șoferi de camioane, curierat, mașini-unelte și transport în comun.
Pe locurile 4 și 5 se află reprezentații de vânzări și personalul IT, mai ales experții în securitate cibernetică, administratorii de rețea și personalul de suport tehnic.
În top pătrunde pentru prima dată și personalul medical (locul 9 pe lista dificultăților), atât doctori și asistenți. Sunt greu de găsit și diferite tipuri de profesioniști precum cercetători, manageri de proiect sau avocați (locul 7), dar și managerii și directorii (locul 8).

Așteptări financiare prea mari în raport cu oferta

Angajatorii spun că principalele cauze pentru care nu reușesc să găsească oamenii poriviți sunt numărul insuficient de candidați disponibili pe piață (41%), lipsa de cunoștințe profesionale specifice (așa-numitele hard skills) (22%) și lipsa experienței necesare pentru postul vizat (16%). 15% dintre angajatori susțin că așteptările financiare ale candidaților sunt prea mari.

***

Majoritatea locurilor de muncă pentru care cererea este în creștere necesită un nivel mediu de specializare și educație post-liceală, dar nu neapărat studii universitare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here