Învață cum poți avea un an excepțional

234

Odihnă, optimism și gânduri bune. Sunt cele trei ingrediente care nu trebuie să vă lipsească anul acesta, dacă vi-l doriți unul foarte bun.
Psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, spune că, deși foarte mulți oameni vor să facă mai mult, doar foarte puțini reușesc să fie cu adevărat productivi, în timp ce restul își petrec viața stresați și secați de putere. Mentalitatea de tipul “trebuie să forțez mai mult” este posibil să fie greșită, iar o abordare mai conștientă ar putea duce la un rezultat mai bun. Angela Nuțu este de părere că acum, la început de an, este momentul pentru o schimbare în viață, astfel încât să conștientizăm că secretul productivității stă în balanța dintre muncă și repaus, tensiune și relaxare.
Rețeta pentru un an bun constă în odihnă, optimism și exerciții mai dese atunci când mintea este obosită.

Psihologul Angela Nuțu explică: “Problema constă în cum percepem noi o odihnă bună. Mulți oameni își închipuie că mintea lor este ca o baterie care are nevoie din când în când să fie reîncărcată. Nu este foarte precis, însă. Mintea ta nu este ca o baterie, ci este, mai degrabă, asemănătoare corpului tău. Corpul tău este format din mai multe grupe de mușchi, și atunci când exersezi o anumită grupă de mușchi, altele pot intra în repaus. De exemplu, dacă te dor mușchii abdominali, nu stai în pat trei zile, lucrezi la alte grupe de mușchi, ca mușchii picioarelor sau ai brațelor. Mintea noastră lucrează la fel, nu trebuie să intrăm într-o stare ca de zombi pentru a ne putea relaxa”.

Experta mai spune că principiul este următorul: „Când mintea lucrează, corpul este în repaus, iar când corpul lucrează, mintea este în repaus”.
„Odată ce ai început să te simți obosit după o zi întreagă în care ai scris la calculator, să nu-ți permiți să stai în fața monitorului și să te simți în continuare sleit de putere. Nu-ți verifica Facebook-ul și nici nu te uita la televizor – sigur nu-ți va reîncărca bateriile din moment ce ai stat o zi întreagă în fața unui monitor. Există șanse să te sece de și mai multă energie. În schimb, ridică-te și fă exerciții în limita confortului tău, dar să-ți simți și mușchii foarte bine – încearcă diferite lucruri, pentru unii funcționează mai bine întinderile, pentru alții mai bine alergatul”, mai spune psihologul Angela Nuțu.

Scopul combinării exercițiilor fizice cu cele mentale este eliberarea stresului, atenția fiind mutată pe prezent. Odată înțeles acest principiu poți învăța să schimbi conștient atenția, când este nevoie.
În acest proces un rol important îl au și gândurile. „Este important cum abordăm momentele în care suntem mai obosiți și lipsiți de energie și să le deblocăm cu gânduri pozitive și realiste în același timp. Încearcă să înlocuiești «sunt foarte obosit azi» cu «mă simt mai puțin odihnit azi» și vezi cum te simți”, conchide psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here