Corneliu Bențe, fondatorul LexAcademy: „Există viață și fără bac!”

1187

Alina C., din Piatra Neamț, are 18 ani și a picat bacalaureatul. Este tristă tot timpul, i se pare că oamenii o privesc ciudat, iar părinții o îndeamnă să se angajeze undeva. Fără bacalaureat însă, șansele ei de angajare sunt destul de reduse, mai ales că nu știe nicio meserie.
Deocamdată, singurii ei bani sunt cei 250 de lei lunar – indemnizație de șomaj timp de șase luni. “Cu banii ăștia îmi plătesc abonamentele la RATB și la metrou. Încerc să mă angajez cât mai rapid, dar găsesc doar munci de necalificat, în special muncă fizică și nu-mi place asta”, spune proaspăta absolventă.

În România, peste 3.000 de tineri absolvenți au solicitat șomaj agențiilor de ocupare a forțelor de muncă. Viitorul este destul de sumbru, mai ales că angajatorii sunt tot mai prudenți în a face noi angajări. „Nouă ne merge destul de bine, însă deocamdată am stopat angajările, pentru că nu știm ce ne așteaptă în viitor. Și nu e cazul acum să plătim un tânăr care, de regulă, nu știe mai nimic. Poate doar un internship să zicem că am putea oferi”, spune Valentin Bosancea, proprietarul unei florării din Capitală.

Cazul absolvenților de liceu care nu-și găsesc un loc de muncă ține, pe de o parte, și de situația învățământului preuniversitar românesc, care, spune Corneliu Bențe (foto), fondatorul LexAcademy (centru de formare și instruire profesională), nu pregătește tinerii suficient și nu reușește să le ofere acele competențe de care societatea și firmele au nevoie.

„Și atunci această tânară generație se vede pusă în imposibilitatea de a-și găsi un job. «Am terminat liceul și ce știu să fac?». La asta se adaugă și prudența angajatorilor, pentru că nimeni nu e dispus să ia pe cineva care nu știe să facă nimic și să-l învețe”, explică specialistul.
În aceste condiții, una dintre soluțiile viabile este urmarea unor cursuri de calificare/formare, unde sunt primiți chiar și fără a avea bacalaureatul luat.

„Cred că este important ca ei să se îndrepte către cursuri de formare profesională acolo unde pot dobândi acele competențe de care piața are astăzi nevoie. Și aici vorbesc despre meserii. Sunt suficiente calificări unde tinerii ar putea să-și dezvolte competențele pentru a oferi pe piață o muncă calificată la aceste standarde de care noi avem nevoie”, mai spune Corneliu Bențe.
El subliniază că România are nevoie de meseriași: „Adevărat că avem nevoie și de specialiști, în zona aceasta de muncă intelectuală, dar avem nevoie și de meseriași. Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să ne fie rușine. Avem nevoie de instalatori, avem nevoie de sudori, avem nevoie de mecanici, de o grămadă de alte meserii”.

Ideal ar fi ca tinerii care nu au bacalaureatul luat să se îndrepte către centrele de formare profesională sau către școli postliceale, unde pot face cursuri precum optometrist, asistent de farmacie, asistent social, este de părere expertul.
La LexAcademy, de pildă, se organizează, începând din septembrie, cursuri pentru inspector/referent de resurse umane, la care pot participa și absolvenți de liceu fără bacalaureat. După două luni, cu o astfel de calificare în buzunar, șansele de a găsi un loc de muncă se măresc considerabil.
Așadar, soluții există, nu e chiar totul pierdut. „Există viață și fără bac, există viață profesională și pentru tinerii care, dintr-un motiv sau altul, nu au reușit să promoveze bacalaureatul”, conchide Corneliu Bențe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here