Ce te faci când nu te înțelegi cu șeful

2620

Amalia G. (28 de ani, contabilă, din Ialomița) nu se înțelege deloc cu șeful ei. Îi face zile fripte. Îi dă prea mult de lucru, o critică mereu și o ironizează de câte ori are ocazia. Amalia spune că nu mai suportă, iar când vine acasă plânge și promite că a doua zi va demisiona. “Însă de fiecare dată mă gândesc că e greu să găsesc alt serviciu, mai ales acum, în pandemie, când angajările nu prea se mai fac. Și avem doi copii, iar soțul lucra la un restaurant, care acum tot închis e. Așa că tot la șeful meu pe care îl urăsc ajung zi de zi”, se plânge femeia.

Specialiștii în resurse umane susțin că astfel de cazuri devin din ce în ce mai dese și că foarte mulți angajați ar vrea să-și părăsească joburile, însă nu o fac, de teamă că vor ajunge șomeri pentru o perioadă prea mare de timp.

Cu toate acestea, cazuri cum este cel al Amaliei trebuie totuși corectate, spun experții. O soluție ar fi să înveți să te comporți cu un asemenea șef astfel încât să ai zile cât de cât bune la slujbă, măcar până reușești să găsești un job unde să te simți bine.

În primul rând, dacă ești decis să pleci de la actualul job, trebuie să-ți redactezi un CV și să începi să cauți activ un loc de muncă. Dacă doar te plângi, nu reușești să faci nimic. Când încep să vină invitațiile la interviu, du-te pregătit și nu te grăbi să accepți orice ofertă. S-ar putea să cazi din lac în puț!

“În același timp, la locul de muncă actual, încearcă să gestionezi relația cu șeful tău. Poate că el nici nu-și dă seama prin ce te face să treci. De aceea, cu prima ocazie ar fi bine să-l înfrunți ferm, dar cu respect, și să-i spui ce anume te deranjează. Precizează-i clar că nu-ți plac glumele lui ironice sau că îți dă prea multe sarcini dintr-o dată. Explică-i faptul că asta nu îți face plăcere și că atunci când te-ai angajat la firmă aveai niște așteptări care nu s-au dovedit a fi realiste”, spune Magda Olaru, expert în resurse umane.

Dacă șeful tău este conștient de răul pe care ți-l face, dar totuși continuă să se comporte la fel, poate e momentul să te duci la șeful șefului (în cazul în care acesta există) și să-i spui prin ce treci zi de zi. Totodată, poți să faci o plângere la departamentul de resurse umane. Una scrisă, pentru care să primești număr de înregistrare!
Dacă nici mersul la director sau la HR nu funcționează, atunci încearcă alte variante – vorbește cu un salariat care e prieten cu șeful și roagă-l să intervină. Dacă nu reușești nici așa, mai bine te transferi la alt departament.
În tot cazul, pe întreaga durată a gestionării conflictului, trebuie să-ți faci treaba cât mai bine și să încearci să ignori comportamentul șefului. În cele din urmă, va realiza și el că nu poate să o țină așa la nesfârșit…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here