Manpower: Angajatorii prevăd perspective de angajare favorabile și în decembrie 2017

20% dintre angajatori intenționează creșteri de personal, 12% au de gând să facă reduceri și 66% nu au în vedere nicio schimbare.

117
Angajatorii din hoteluri sunt optimiști.
Manpower
Previziune Netă de Angajare – Previziune Ajustată Sezonier

Manpower. Unul din cinci angajatori din România plănuiește să-și sporească numărul de angajați în trimestrul IV, potrivit ediției aferente intervalului octombrie – decembrie 2017 a Studiului Manpower Group privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.
20% dintre angajatori intenționează creșteri de personal, 12% au de gând să facă reduceri și 66% nu au în vedere nicio schimbare.
„Prognozele sunt din nou pozitive, iar pentru al nouălea trimestru consecutiv valorile sunt alcătuite din două cifre”, se arată în comunicatul de presă al Manpower.
Spre deosebire de intențiile formulate în trimestrele II și III ale lui 2017, când angajatorii raportau intenții de angajare solide și pozitive indiferent de sectorul de activitate sau de regiunea geografică, în trimestrul IV sunt raportate intenții negative în două sectoare: Energie electrică, apă, gaze și Transport, depozitare și comunicații.
De asemenea, în cinci din cele opt regiuni și cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii și-au temperat planurile de angajare în comparație cu intervalul iulie – septembrie 2017. “Astfel de semne de prudență sporită sunt deseori asociate cu un cadru de reglementare în schimbare, care poate determina angajatorii să intre în expectativă, până când reușesc să își recalibreze bugetele și nevoile de personal”, explică Igor Hahn, Country Manager, Manpower Group România.

Declin pentru Comerțul cu ridicata și cu amănuntul

Cel mai mare declin, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, se înregistrează în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare actuală de+2% este cu 21 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul III /2017 și cu 23 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul IV/2016.
Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor.

Optimism pentru finanțe, asigurări și industria prelucrătoare

În schimb, îmbunătățirile cele mai accentuate de la trimestru la trimestru și de la an la an sunt raportate de angajatorii din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde Previziunea Netă de Angajare de +24% se consolidează cu 17 puncte procentuale față de iulie – septembrie 2017 și cu 18 puncte procentuale față de trim. IV/2016.
Perspectivele de angajare în acest sector sunt printre cele mai optimiste din țară, alături de cele raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare, unde Previziunea se ridică la +32% și de cei din sectorul Hoteluri și restaurante, unde se raportează o Previziune +19%.

Perspective favorabile la București și în Nord-Vestul țării

Capitala și Nord-Vestul țării atrage angajatorii. La nivel regional, perspectivele de angajare cele mai favorabile sunt raportate în regiunile București și Ilfov și Nord-Vest, unde Previziunile sunt de +17%,respectiv +15%.
Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru se înregistrează însă în regiunea Nord-Est, unde Previziunea Netă de Angajare atinge +2%, slăbind față de trimestrul III/2017 cu 18 puncte procentuale.
“Un climat de ocupare a forței de muncă la fel de lipsit de dinamism este prognozat și pentru regiunea Sud-Vest, unde angajatorii raportează o Previziune de +3%, care slăbește cu 8 puncte procentuale față de trimestrul III /2017, dar se îmbunătățește cu 3 puncte procentuale față de trimestrul IV/2016”, se mai arată în comunicatul de presă al Manpower.Rezultatele studiului pot fi vizualizate interactiv pe platforma globală a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de munca, la adresa: www.manpowergroup.com/meos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here