Unii români vor ieși mai devreme cu 13 ani la pensie

1053

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Modificarea se referă la faptul că unele persoane să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Acest lucru este valabil în cazul unui stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani.

Este vorba despre persoane care au lucrat la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi la fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor.
De asemenea, aici intră și persoanele care au lucrat la fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, ori au avut locuri de muncă în care s-au executat operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locuri de muncă în care s-au executat operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii au venit în contact direct cu aceştia.

Și persoanele care au lucrat cu operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice vor beneficia de pensie mai repede. La fel și românii care au lucrat la delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Motivele pentru care acești români vor ieși cu 13 ani mai devreme la pensie țin de condițiile speciale de lucru – noxe, valorile biologice şi biotoxicologice la limite maxime admise, expunerea la pulberi silicogene (ceea ce determină afecțiuni respiratorii).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here