La un job peste hotare, românii sunt interesați de asigurarea de sănătate

1245

“Am îngrijit în Italia o doamnă în vârstă și m-am întors acasă înainte de pandemie, pentru că a murit mama mea. Dacă nu venea criza Covid, mă întorceam la doamna din Italia. Așa, am fost nevoită să-mi caut ceva de lucru în țară. Din păcate, la Piatra Neamț se găsesc foarte greu locuri de muncă. Încă mai caut”, spune Beatrice Craioveanu, în vârstă de 43 de ani.

Ca Beatrice, mai sunt foarte mulți români. Potrivit eJobs.ro, aproape 1,3 milioane de români s-au întors în țară în ultimele două luni, determinați, în cea mai mare parte, de pierderea locurilor de muncă pe care le aveau în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania.

Pe de altă parte, odată cu ridicarea măsurilor de lockdown din multe țări europene, s-a observat și o creștere în numărul de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate. Specialiștii în recrutare spun că sunt mulți români care au așteptat momentul în care să se simtă cât de cât siguri să se întoarcă la muncă, peste hotare, dar și că, față de anii trecuți, se observă o temperare. Românii sunt mult mai atenți acum atunci când pleacă la muncă peste hotare. Ei vor să știe dacă vor avea asigurare de sănătate sau dacă vor fi destul de bine plătiți astfel încât să-și poată permite îngrijiri medicale sau spitalizare în cazul unei posibile infectări cu coronavirus. “Înainte de perioada aceasta, rar era condiționată plecarea din țară de astfel de criterii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Din datele ejobs.ro, rezultă că în luna mai au fost înregistrate aproximativ 20.000 de aplicări pentru joburile din străinătate. Cele mai căutate țări sunt Germania, Franța, Olanda, Marea Britanie și Grecia. Dacă până acum câțiva ani Spania și Italia erau în topul preferințelor, acum acestea se situează pe locurile 8 și 9 în preferințele românilor, fiind detronate de destinații precum Austria sau Belgia.
Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în Germania, Olanda, Norvegia și Belgia. Italia și Spania coboară, și de această dată, în top, față de anii trecuți.

Se caută specialiști în domeniu medical

Cea mai căutată categorie de candidați, peste hotare, este cea a specialiștilor din sectorul medical: aproape 4.000 de joburi în acest domeniu au fost postate doar în luna mai. Următorii cei mai căutați sunt muncitorii calificați. Foare ceruți de piață sunt și cei care vor să lucreze în producție, precum și oamenii cu experiență în construcții și instalații. “Suprasolicitarea sistemelor medicale în acest context atipic a determinat multe țări să apeleze la import de personal medical, astfel încât să facă față volumului de muncă uriaș”, spune Bogdan Badea.
El a mai precizat că a scăzut numărul de joburi disponibile pentru cei care vor să lucreze în turism sau în zona de baby-sitting și menaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here