Doi din cinci angajați români se declară nemulțumiți de situația lor profesională actuală și se gândesc să-și schimbe slujba anul acesta, considerând că lucrează în domeniul nepotrivit, arată un sondaj realizat de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România.
Leafa, prima nemulțumire
Pentru mai mult de jumătate dintre cei chestionați, salariul este unul dintre cele mai importante motive pentru care și-ar schimba jobul sau cariera. Un alt motiv important (39%) este dat de lipsa oportunităților suficiente pentru dezvoltare profesională (39%), urmat de nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei (28,5%).
Potrivit sondajului, aproape 18% dintre cei care se gândesc să-și schimbe jobul nu se simt motivați în poziția actuală, iar 14% își doresc mai mult timp liber. Pentru 10,7% dintre respondenți este dificil să avanseze în cadrul companiei.
Un alt motiv destul de important pentru care românii și-ar schimba jobul (27%) este dat de faptul că nu le place ceea ce fac sau consideră că domeniul în care lucrează nu se potrivește cu aptitudinile lor profesionale, ei luând în calcul și o reconversie profesională.
Prgramul de lucru, la fel de important ca salariu
Când evaluează o nouă oportunitate de job, cei mai mulți (86%) se gândesc la salariu și la beneficiile extra-salariale, precum și la programul de lucru.
„Interesant este că, în premieră, programul de lucru contează la fel de mult ca pachetul salarial la evaluarea unei oferte de job. Cu alte cuvinte, oamenii pun tot mai mult preț pe echilibrul dintre viața la job și timpul personal, pe care nu mai sunt dispuși să-l sacrifice atât de ușor în folosul companiei”, spune Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.
De altfel, flexibilitatea programului de lucru, dar și a evoluției profesionale, este principalul beneficiu pe care-l vor aproximativ 68% dintre cei chestionați.
Criterii importante în evaluarea unui job sunt și domeniul de activitate al companiei (39,3%), dar și distanța față de casă (32%), care contează la fel de mult ca perspectivele de dezvoltare.
Pentru candidați contează destul de mult și poziția în piață și reputația angajatorului (14,3%) și părerile despre angajator din social media (7,7%).
Lucru de acasă și concediu de odihnă
Pentru 52% dintre cei chestionați contează dacă există posibilitatea de a lucra de acasă, precum și acordarea mai multor zile de concediu de odihnă (44%). Totodată, jumătate dintre respondenți și-ar dori de la viitorul angajator abonamente la clinici medicale private și programe de dezvoltare.
* * *
Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 23 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019 pe un eșantion de 1.411 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban, și pe un eșantion de 382 companii mici, medii și mari din România.