Vești foarte bune pentru cei care vor să muncească

533

 

Angajatorii români prognozează cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani. Potrivit unui comunicat de presă al ManpowerGroup, planurile de angajare din trimestrul IV din 2018 sunt cele mai optimiste din Europa, la egalitate cu Slovenia, și în topul celor mai optimiste din lume.
Previziunea Netă de Angajare din trimestrul IV/2018 este de +19%, cea mai puternică raportată în România din trimestrul  IV/2008 până în prezent. Concluzia este desprinsă din studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, referitor la intervalul octombrie – decembrie 2018.
24% din cei 627 de angajatori români au în vedere creșteri de personal, în timp ce 9% intenționează scăderea numărului total de angajați. Intențiile de angajare sunt pozitive în toate cele opt regiuni și zece sectoare industriale analizate.

Angajatorii din Sud, cei mai optimiști

Angajatorii din regiunea Sud sunt cei mai optimiști din țară. Ei au raportat o Previziune Netă de Angajare de +28%, cea mai puternică din ultimii zece ani. Tot în Sud se raportează și cea mai consistentă îmbunătățire de la trimestru la trimestru.
Cea mai solidă îmbunătățire de la an la an este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest.
Deși sunt favorabile și indică un ritm de angajare relativ, perspectivele din regiunea București și Ilfov sunt cele mai puțin luminoase din țară. Aici Previziunea Netă de Angajare de +13% slăbește atât față de trimestrul III/2018, cu 2 puncte procentuale, cât și față de trimestrul IV/2018.
Un declin similar de la trimestru la trimestru și de la an la se raportează și în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul octombrie – decembrie 2018 este de +15%.

Multe locuri de muncă în construcții

Indiferent de domeniul de activitate, angajatorii au joburi disponibile. Creșteri mari ale numărului de angajați se întrevăd în construcții, unde Previziune Netă de Angajare este de +36%, cea mai mare dintre toate cele zece sectoare de activitate analizate și cea mai robustă prognoză din ultimii zece ani pentru acest sector (din trimestrul II/2008 până în prezent). Angajatorii din Industria prelucrătoare se așteaptă la rândul lor la un volum consistent de angajări.
„Cele mai slabe perspective de ocupare a forței de muncă sunt raportate în sectorul Industrie extractivă, unde Previziunea Netă de Angajare de +4% indică un ritm de angajare lent, care se îmbunătățește totuși atât față de trimestrul III/2018, cu 13 puncte procentuale, cât și și față de trimestrul IV/2017, cu 3 puncte procentuale”, se mai arată în comunicatul ManpowerGroup.

Angajatorii cu firme mici, prudenți

Perspectivele de angajare sunt pozitive în toate categoriile de organizații, de la cele foarte mici a cele mari. Angajatorii de mari dimensiuni sunt ceva mai puțin entuziasmați decât în trimestrul III/2018 și trimestrul IV/2017, raportând o Previziune Netă de Angajare de +26%, cu 1 punct procentual mai slabă decât în de la an la an.
În schimb, angajatorii de dimensiuni medii sunt cei mai optimiști din ultimii zece ani, raportând o Previziune Netă de Angajare de +26%, care se îmbunătățește semnificativ față de anul trecut, cu 16 puncte procentuale și este cu 7 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III/2018.
Ca de obicei, angajatorii din micro-organizații sunt cei mai puțin entuziaști, raportând o Previziune Netă de Angajare prudentă, de +4%.

# # #

Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor.

Photo by rawpixel on Unsplash

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here